Dec 9, 2015

Majlis Tahlil dan Aqiqah Meema

endoi meema adik ipar yang sponsor.. moga murah rezki deme..aamminn


alhamdulillah.. aqiqah meema dah buat.. buat petang ahad.. ala2 menu minum petang sambil colek kambing bakar.. hajat dah terlaksana..syukur kepada Allah.
berikut gambar2 sekitar majlis


abah sembang2 santai bersama jiran2 dan sedara mara..
lupa nak kabo majlis buat kat umah abah di ipoh

yang ni mak sedara belah abah
kawan sekolah turut sama hadir memeriahkan majlis




 
gambor kambing dah nak abih baru ingat nak ambik..sold out

Nov 14, 2015

Konvo sambil nyelam minum air

Dua minggu selepas aisy operation. .kami gi johor. .nak meraikan konvo adik mama si ijam, mama ni malas nk sambung  belajo,ate tumpang sonok je la kat konvo orang hihihi
Anak2 mama je la yg memeriahkn suasana..kat mana pun deme ni la yg buat bising..tahniah la untuk ijam..siap dapat anugerah dekan lagi

Pastu alang2 dah berjalan ke johor tu mama bawak la anak2 syurga ni gi legoland, lama sangat dah nak pergi deme tu siap masing2 kumpul duit belanja sekolah untuk beli tiket masuk.
Family adik pun join jgk holiday ni

Pergi sini deme jugak la yg best.. mama cuma dpt tgk2 sbb kena jaga meema yg baru tiga bulan.. kang panas2 tu demam plak baby kan..
 Tapi adalah sgt disyorkan kalau ada budget lebih tu berbaloi menginap di hotel legoland sendiri sbb dia bagi extra tiket masuk tmn tema valid utk dua hari..tempat tu kan luas so kalau sehari xsempat nk main semua
lagi murah kalau beli tiket masa matta fair macam kami.
Pastu nak share lagi kami sempat merasa breakfast kacang pol kat food court bomba tu pastu try jugak sup gearbox kat zz sup tulang..dia punya mee rebus pun sedap jugak..makan makan sampai gemuk hahaha

Rezki di hari lahirku

Assalam semua yang baca..hai dairy mama ni dh lama xupdate..mmg agak bz dgn baby meema dan hal2 lain..salah satu sebab, bila papa pun dah kerja balik jadinya rutin harian dah havoc balik macam dulu2.
Membesarkan anak yg kini dah lima org huhu mmg sgt2 mencabar..Alhamdulillah semuanya akan jadi pahala jika dapat diuruskan dgn baik..kata seorang teman lama buat penyedap hati..
Ni nak story skit kejadian yg blaku pada tanggal 13/10/2015 yang lalu iaitu bsamaan dgn birthday mama yg ke.. huhu 38 dah kome..
Kisahnya dua hari sblm tu anak mama yang suka makan tu si aisy ngadu sakit perut.. mama ingat sakit perut biasa so bawak pi klinik doktor cakap angin so dibaginye la ubat angin..sehari dh mkn tak jugak mau hilang sakitnya..
Pastu bila dh tgh mlm mengerang sakit terus la papa bwk gi spital kecemasan..tahan wad di putrajaya. .doktor check kata appendix tp dtg doktor lain kata bukan plak..keluar wad..smpi umah malamnya tu balik sakit kuat balik..mama suh papa bwk ke kpj je la..smpi kpj check.. confirm appendix kata doktor dan terus kena puasa..then besoknya kul 10 terus masuk ubat bius dan operate le buang appendix tu..
Ulang alik ulang alik tak sedar rupanya itula hadiah bday paling bermakna dlm hidup ni..dugaan yg mengajar erti sebuah kehidupan. .cewah.. kita patut hargai org sekeliling dan mama pesan kat anak2 yg lain jgn asyik gaduh je sbb bukan lama pun korang kecik2 main sama2 ni..bila dh besar buat hal masing2 nk jumpa pun susah..dh ke lain plak citer mama ni

Sep 13, 2015

Baby Girl

assalamualaikum..
alhamdulillah dan terima kasih kepada yang mendoakan mama.. syukur mama dah selamat melahirkan baby girl seberat 3.57kg pada 29/7/2015 yang lalu..
alhamdulillah juga impian untuk mendapat sorang lagi cahayamata perempuan akhirnya tercapai dengan izin Allah.

citer skit pengalaman, dalam pukul 4 pagi terjaga sebab rasa perut mengeras..tapi sebab dah biasa sangat perut ni mengeras sejak sebelum puasa lagi dah rasa mengeras ni so ingatkan biasa
je la..so tido je buat tak tau..tapi lama2 rasa makin kerap.. sempat lagi mama
search internet tanda2 bersalin..macam tak pernah bersalin plak huhu dan install
aplication utk monitor contraction kat handphone..huhu

pastu dalam kul 5pagi kejut papa,bagitau nak gi spital sbb rasa mcm nk bersalin dah..
kami bertolak ke spital jam 5.15 pagi dan alhamdulillah baby keluar jam 6.10 subuh..
syukur sangat bersalin kali ni dipermudahkan olehNya..
tapi lepas bersalin yang dugaan..sakit perut plak tiga hari,orang tua2 panggil rengat..
sakit dia mcm nak bersalin tu..asyik telan ponstan je utk tahan sakit..tak pernah
kena rengat sebelum ni so agak gelabah skit..ingatkan ada baby lagi dlm perut ni
tak keluar..atau ingatkan uri tak abih keluar hihi mcm2 perasaan..rupanya mak bidan
datang urut tu cakap rengat..lps dah urut tungku bagai baru ok perut ni..

mama pantang kat umah di BSP ajer..biasanye lps je bersalin balik Ipoh umah mak.
tapi kali ni sendiri je.. pandai2 la kan.. budak2 plak sekolah..adli upsr

alhamdulillah, pejam celik dah nak abih cuti dua bulan dah ni.. terima kasih sangat
pada yg pernah mendoakan mama.. skang ni tengah menghitung hari bila la nak berjalan..hehehe mama ni kan kuat berjalan, tapi meema masih kecik ni so tak bleh pi jauh2..sabar dulu

ni gelagat baby yg dah mula meragam.. nak duk dengan kiter je takbleh jauh.. macamana nak kerja nanti ni meema.. nak bersara awal belum mampu huhu
nama baby girl ni Fatnin Hameema

Jun 11, 2015

Pregnant lagi?

assalam semua kawan2..
lama tak menulis panjang..nak update status dlm dairi kehidupan mama ni huhuhu..

alhamdulillah,mama skang dah 32 minggu pregnant..maknanya dah masuk 8bln..
kalau orang tanya anak ke berapa? kdg2 malu skit la mama nak jawab..hihihi
tapi sebenarnya memang suka ramai pun.. rasa meriah.. sbb mama tak ramai adik
beradik tiga ketul je.. time raya especially, rasa sangat sunyi.. tmbh mama pompuan
sorang.. kalau adik dua org tu balik beraya belah wife masing2..mama,papa dan anak2
je la yg memeriahkan umah abah..adik beradik papa ramai 8org(meninggal 3org)
so sana mmg meriah..cucu je dah 14org..

tapi takper..semua perancangan Allah adalah yang terbaik.. kurang sini,lebih sana
semuanya adil..kan..seperti semua maklum,mama ada fatin sorang je pompuan..
so harapnya yg dalam peyut ni baby girl la hendaknya..
tapi kalau dah boy jugak..takperla..hero ramai jaga mama papa tua2 besok..inSyaAllah

pregnant kali ni umur dah berapa ye..nak masuk 38 dah..
dia punya rasa,memang letih..tak macam masa afif 5thn lalu huhuhu
semua benda yang tak pernah rasa masa pregnant dulu2 semua dapat time ni..hambik kau
hihihi dulu bila kawan2 citer mabuk la.. tak tahan bau la.. kaki krem la..
mama cakap..akak takder plak..ok je..takder mabuk pun..skang padan muka kau kikiki

sakit kepala tak benti..batuk terkencing2 huhuhu
pastu dua hari sekali kena basuh tuala,selimut,cadar,telekung..
masak tak boleh..tambah bau ikan..hanyir giler rasa..yang paling mengejutkan..
segala seafood tak suka..tomyam tak layan..laksa? paling tak sangka..tengok laksa pun
jadi nak muntah..fuh.. punya la terbalik semua nya..

masuk empat bulan ok dah skit..tapi bab makanan still sama..laksa dgn tomyam tu
just rasa gitu2 je la.. kaki krem pun pernah.. pastu berat jangan cakap la..blum pernah
dalam sejarah pregnant cecah 60kg..tapi kali ni 63kg..blum 9bulan lagi ni huhu
kalau pas bersalin ni takmo jadi slim balik,tak tau le teman..kikiki

bab kulit pun terkena jugak..abih jerawat satu badan.. mcm2 pakai produk tp ttp sama..
harap janganla berterusan.. tak tahan le.. nanti papa cari lain pulak..lagi haru..hihi

haa camtula citer mama pregnant kali ni.. macam2 benda merasa..takperla..last kot
cewah.. pengalaman kan berharga.. yg no 5 baru Dia nak uji macam2 kan..kira ok la tu
ni pun mujur papa blum kerja..pergi balik kerja papa ambik..alhamdulillah
tapi bulan terakhir pregnant papa dah start kerja balik..mmm sedih.. mama kembali
kepada rutin asal..kena hantar anak pergi balik kerja..tengah sarat plak tu..
bulan posa lagi.. mmm..takper2..banyak pahala cewah..harapnyerla..
dah kalau komplen je pahala pun hilang ye dak..

okla..doakan mama selamat bersalin nanti..dipermudahkan segalanya..first time tanpa
bantuan mak n mak mertua.. kali ni semua sendiri..harap ok je.. dah lima pun kan.. :)

Jun 4, 2015

Ulangtahun kami ke 13

alhamdulillah.. moga kebahagian rumahtangga ini kekal selamanya dan diberkati Ilahi..
celebrate biasa2 je..rutin harian mama sebok dengan urusan adli tusyen..pastu papa pun bz study..
papa dah nak masuk kerja balik dah bulan julai ni..jadi bnyk benda nk kena buat..
kami gi cuti 2hari 1 malam kat melaka je.. jalan2..makan..lepak pool..tengong wayang..
best apa..relax je dgn suami dgn anak2.. :)

sampai melaka terus ke pantai klebang dulu, mencari coconut shake.. pusing2 tepi pantai tu tengok2 ada pertandingan memancing plak..kami tgk2 je..
ni la kedai coconut shake tu..punya panjang beratur tapi mujur tak lama sebab dah buat banyak,ambik je la bayar kan..kedainya tepi jalan besar so jem la area situ..takder plak dia buat drive thru kan..
sedap ke..ok la jugak.. tapi rasanya kat shah alam ni pun ada yg sama jugak rasanya kan..huhu..

pastu kami ke bandar melaka..nak checkin hotel tapi awal lagi..so lunch dulu kat restoran asam pedas selera kampung..itu yang paling dekat dengan hotel dan sedap..
pastu masuk bilik le..rehat..kemudian dah redup skit turun mandi pool.. ni part budak2 tak bleh sabar nak tunggu..dah ready salin baju.. pastu merengek..jomla..jomla.. huhuhu
 ni lobi hotel kami Hatten Hotel Melaka


malam plak kami makan ringan2 je kat mary brown sebab kami terus gi wayang di dataran pahlawan.. tengok citer avengers age of ultron.. hatten ni dekat je berdepan dataran pahlawan.. so kami gi tengok wayang jalan kaki je la.. ada jejantas kat tingkat3 hotel terus ke mall tu.

ni la kek anniversary kami.. dalam kreta dh kena ngap..kek puding pelangi
so camtula aktiviti seharian di melaka..besok pagi lepas breakfast mandi lagi then kul 11 kami checkout singgah makan asam pedas lagi pastu terus balik..isnin kerja maa..kena balik awal hihihi
sekian..santai..relax..bahagia je rasa..hihi

Apr 25, 2015

Asyik Air Terjun je

ni gambar lama..rasanya bulan april tahun 2015
kami gi picnic kat taman rimba templer
tgk gambar je la ye.. hati2 ada monyet hihi


Apr 13, 2015

Singgah Cameron Sekejap

eh eh.. ni bila plak gi Cameron..mmm rasanya minggu yg selepas cuti sekolah tu kot..
gi kejap je..sbb nak cari strawberi,sayur,jagung,ubi dll huhuhu
teringin nak yg fresh kononnya
 
gi shopping kat pasar malam dan besoknya kat Kea Farm plak..itu aje

 singgah Bharat Tea sini sblm balik sbb nak makan sup cendawan..tapi takder rezki..sup dah abih

 
 turun lagi benti lunch kat Lata Iskandar pulak.. budak2 ni tengok je sbb takder bawak baju mandi..sian

pastu boy dua orang ni jamu mata kat kedai2 souvenir barangan orang asli..nak sumpit la..nak senapang kayu la..lastik la.. macam2 ada..
kami gi sini atas tujuan nak cari benda makan je..so duk semalam kat area pasar malam brincang tu
anak2 pun suka sini sbb malam sejuk.. lagi pengalaman baru untuk adik..

Berkelah di Janda Baik

mulanya,hajat nak join jiran sebelah picnic kat janda baik ni aritu..tapi jadual free tak sama.. kebetulan sekolah adli kansel tusyen minggu lepas..ate..papa bagi hint je mama apa lagi..terus bangun masak sup ayam..konon nak makan2 berkelah..
 
 sebenarnya ni first time gi sini..lalu je tak pernah naik atas janda baik tu..syok tempat dia..sejuk je..adik makan roti sandwich..
terus cari port baik..kat riverside paling best kot..kata jiran i laa.. tapi sbb lmbt smpi around kul 1 jadi semua wakaf penuh.. so kami bentang tikar tepi tu je la..

air takder la jernih sgt sbb mlm td hujan.. tapi sejuk nyer fuh.. ok la tempat ni..best jugak.. bleh jadi port kami santai lps2 ni.. sebelum balik round2 kg janda baik ni..bnyk lagi tempat best cuma larat ke tak nak jalan masuk dalam je la kot..

papa goreng ayam dan ikan masin..family sebelah jeling je bau ikan masin huhuhu..jemput makan kak..hihi
next kalau ada rezki nak bermalam kat Saujana Janda Baik.. bawak abah n adik2.. in syaAllah

Mar 31, 2015

Jalan Utara

dah lama tak jalan jauh skit..cuti sekolah seminggu aritu dpt cuti kejap je..adli bz dengan tusyen sekolah dia buat.. so balik ipoh taiping kejap then lajak ke belah2 utara..sajer jalan2 cari makan


makan mee udang ketam pulau sayak.. kedai ni depan laut..cantik permandangan.. rasa dia ok la..udang ketam segar..tapi papa kata bagi dia, sedap lagi kuah mee udang yang kat bagan nakhoda omar..lain orang lain taste dia kan..

pastu kami try jugak makan Gulai Ikan Temenung, Batas Paip, Kuala Kedah..sedap woo.. sini mama tau lama dah sebab dulu masa kerja swasta lepas grad.. kawan opis bawak breakfast kat sini.. sedap manis ikannya.. murah plak tu sekor 50 sen.. tapi tu dulu la..tahun 2001..mkn nasi,gulai,ulam hanya bayar rm1.50..masa tu keliling tu sawah..dekat kilang padi..tapi skang tak dpt dah la..skang ni dia kira sekor ikan rm1.50.. masih kira murah la..tau mama makan berapa ekor aritu? sekali mkn 5 ekor daaa..hihihi

pastu kami makan goreng pisang cheese dengan pulut kawin(mangga+durian)
beli kat alor setar..area belakang Unisel tu
dua-dua ni sedap..

 gambar ni sumber google tau..sebab teruja sangat..gambar apa pun tak ambik..excited beno..

PENANG 3D MUZIUM

singgah Penang..pi beli jeruk pak ali.. pastu singgah muzium 3D..
ada dua tau..sebelah2..mula nak masuk yang biasa tu bayar tiket rm10 je..alih2 anak2 mama masuk kaunter lain sebab superman dah tunggu diaorang..pandai betul strategi bisnes deme ni..masuk yg ni tiket mahai le skit berbanding yang first tu..



macam2 la..canggih la jugak bukan setakat gambar biasa je..ada skrin 3d ikut gaya kita buat




orang gemuk jaga pintu ni bleh berinteraksi dengan kita..










kita orang tido punya la jauh kat perlis..duk seri malaysia 2 malam.. trip yang santai..jalan2..makan2..mandi pool.. itu ajer ..sbb nak gi jln2 tak larat lagipun kebanyakan tempat dah abis kitaorang pergi..hihi
naik feri banyak kali dah..cuma nak bagi adik merasa.. dulu dia kecik lagi,tak paham apa..huhu

kali pertama menjejak kan kaki ke Damai Laut Lumut ni walaupun dulu belajar di Uitm Sri Manjung dan every two week tu mesti gi...