Aug 22, 2012

Aidilfitri 2012

Salam aidilfitri maaf zahir batin buat semua peminat blog mama..peh perasan tak hinggat..hehehe..takderla..mana mama ada peminat pun kan..huhuhu..
ni antara gambar2 kami semasa raya kali ni..tak beraya ke mana pun..duk umah mak je dan raya ketiga blk rumah mertua..cuti tak lama so takderla balik kampung papa di kedah nun


hari raya pertama dan kedua di ipoh.. start masak dari pagi..tak henti2 org datang menziarah mak..pastu raya ketiga baru sempat balik taiping..rehat je kat taiping..beraya rumah kakak ipar..

Aug 16, 2012

Cerita Akhir Ramadhan

hari ni khamis-lastday kerja sebelum cuti raya..mama cuti raya jumaat besok,17
dengan rabu lepas raya 22..dua hr tu je..tahun ni kena sacrifice..xder org
nak jaga kaunter..so,khamis n jumaat after raya kena kerja..
kebetulan papa jugak tak bleh cuti..dia terlibat dgn majlis aipm..
hai,kerja..kerja..kerja..takder kerja takder duit looo

raya tahun ni memang tak beriya langsung..beli baju pun utk anak2 ajer..
sian budak2 kan seronok sgt nak raya..kuih raya pun ala kadar je..
takder mood langsung nak membeli mcm dulu2..beli sekadar buat syarat
je la.. utk letak kat rumah mak dgn rumah mertua..

sedih plak Ramadhan dah nak pergi..hilang bnyk waktu makbulnya doa..

adli puasa ok tahun ni..iyerla,dia dah besar..darjah 3 dah pun kan..si fatin
pulak kena paksa2 puasa..dia jenis makan skit dah kenyang..so bila sahur
skit jawabnyer tak tahan la sampai maghrib..tapi mula2 asyik bebel je la..
kakak tak tahan..kakak lapar..bila dah hujung2 ni nampak dah biasa dah.
aisy plak memang tak tahan puasa..tapi dapat la jugak 5 hari puasa penuh..
hari yg lain2 tu puasa start kul 7(sbb dia sahur 6.30pg) sampai kul 5 ptg je..
smpi je rumah,terus cari air dan biskut..adoi,sian jugak kat dia..baru 6 tahun
dan dlm ramai2 anak mama ni dia jenis yg pemakan skit..takperla..pelan2 belajar.

Aug 13, 2012

Siakap Stim Asam Boi

Cara buat:
Ikan siakap bersihkan dulu dan lumur dgn garam dan asam keping..kukuskan.

sementara tu rebus air..masukkan bawah merah+putih+halia(semua hiris)..
masukkan 3 biji asam boi..masukkan pulak tomato dibelah 4,karot potong,
kobis potong,cili padi ketuk..kemudian letak sedikit garam dan sedikit gula..

ikan kukus tadi buang separuh air dia sebab takmo hanyir sgt..campurkan dgn air
rebusan tadi..kukus lagi sampai ikan masak..

dah siap..boleh mkn panas2..

Aug 2, 2012

Cerita Awal Ramadhan

Salam Ramadhan
harini hari yg ke 13 kita berpuasa.. so macamana agaknyer amalan kita
sepanjang 13 hari ini..hehehe cakap macam penceramah pulak..
mama tak layakla nak bercakap mcm ustazah..sbb mama tak pandai malah
amalan pun tak seberapa..

tapi cita2 mama dan papa utk lebih beramal ibadah dalam bulan Ramadhan
ni nmpk gayanyer berjalan lancar..Alhamdulillah akan diteruskan smpi
bila-bila insyallah..
"Ya Allah Ya Rahman,berikanlah kami petunjuk dan hidayahMu dan janganlah
Engkau palingkan kami setelah Engkau berikan kami petunjuk"

setakat 13 hari ini jugak,kami belum lagi ke pasar Ramadhan..tapi dua kali
pernah berbuka di luar..itu pun sbb tak sempat masak..
sekarang ni kan weekend ajer balik Ipoh..so masa nak berbuka di luar tu terhad..
kalau hari kerja,jalan jam..smpi rumah terus masak apa yg ada je la..
papa pun naik motor je,kalau naik kreta jawabnyer berbuka atas jln la..

petang jumaat je..lepas maghrib,minum air dgn makan kurma aje..pastu solat maghrib
dan terus balik ipoh..dlm kreta mkn burger je..hehehe
nak cepat2 smpi ipoh..jenguk mak dan abah

kesihatan mak makin merosot..dah kurus sgt..terbaring ajer..
abah dah boleh jln skit2 tapi masih tak mampu bwk motor ke kedai..
so,bulan puasa ni nak beli makanan susah la skit..
kadang2 call abah tanya berbuka apa..katanyer goreng ikan ajer..
mujur jiran2 ada yg bantu bagi makanan..
sian bila mengenangkan mak abah camtu..dua2 tak sihat..
insyallah lepas raya nak bawak mak abah duduk sekali..

dah lama dah bagitau nak bwk diaorang stay sekali..tapi diaorang keberatan..
lebih selesa di rumah sendiri katanya..lagi pun rumah mama bertangga berlift
org tua2 tak suka suasana terperuk dlm rumah cam gitu..

skang ni adik bongsu mama yg bujang tu la yg selalu ulang alik balik Ipoh..
mama ni weekend ajer balik..lagipun budak2 sekolah..

kepada semua yg membaca,tolongla doakan moga kesihatan mak abah mama
pulih seperti sediakala yer..Amin..
;)

kali pertama menjejak kan kaki ke Damai Laut Lumut ni walaupun dulu belajar di Uitm Sri Manjung dan every two week tu mesti gi...