Feb 21, 2012

Siapa Dia Sebelum Daku

Aku selalu memikirkannya
Siapa dia sebelum daku
Gadis kau puja hingga kecewa
Kini kau tak menyatakan

Aku pun jua sering bertanya
Siapa dia sebelum daku
Pria kau puja hingga merana
Kau merahsiakan dariku

( korus )
Sejak kau wujud dalam hidupku
Semuanya telah terpadam
Bak bayangan yang indah di malam purnama
Ditelan mentari pagi

Apa disentuh sejarah dulu
Hanya menyakit hati sendiri
Telah ditemukan kita berdua
Engkaulah sinar hidupku

( korus )
Sejak kau wujud dalam hidupku
Semuanya telah terpadam
Bak bayangan yang indah di malam purnama
Ditelan mentari pagi

Engkaulah sinar...
Engkaulah pelita...
Engkaulah sinar hidupku...

kami karaoke nyanyi lagu ni kat box Ole-ole Shah Alam..best sangat duet..boleh buat single ni huhuhu tapi tak jamin saper pun takmo beli..hahaha

Mari Bunuh Cicak

rasanyer ramai yang dah tahu yang akak ni penakut sangat kepada cicak..masa duduk di asrama dulu pun kalau nak masuk bilik kena suruh kawan2 masuk dulu..takut terserempak dengan cicak ni..
paling tak lupa pernah seseorang beri akak hadiah birthday seekor cicak mainan..punyala terkejut sampai melompat sebab bila bukak balutan kotak yg cantik tu dalamnyer seekor cicak putih yg debab..ayoyo manyak takut woo..hehehe

Dalam bahasa arab cicak dipanggil wazgah, omputih kate lizard...
Hukum makannya: Tentulah haram...
Hukum bunuhnya: Sunat dan Sunnah..
Dalilnya:

1. Ummu Syarik telah berbincang dgn Nabi berkenaan dgn membunuh cicak ni..NAbi menyuruhnya membunuh cicak. (Bukhari dan MUslim)

2. Nabi s.a.w bersabda:
(أقتلوا الوزغة ولو في جوف الكعبة)
Maksudnya: Bunuhlah cicak walaupun dlm ka'bah.(HR Tobrani)

Sebab perlu dibunuh:

1. Nabi menyuruh supaya membunuh cicak dan memanggilnya sebagai Fuwaisqa (binatang kecil yg jahat). Baginda bersabda pd menyatakan sebabnya:

(كان ينفخ النار على إبراهيم)
Maksudnya: Cicak telah meniup api bg api tu besar kpd Nabi Ibrahim. (HR Bukhario dan MUslim).

2. Pahala yg banyak bg yg membunuh cicak. Nabi s.a.w brsabda:

(أن من قتلها في الأولى فله مئة حسنة وفي الثانية دون ذلك وفي الثالثة دون ذلك)
Maksudnya: Sesungguhnya sesiapa yg membunuhnya dgn sekali pukulan maka dia mendapat seratus pahala, sesiapa yg mebunhnya pd pukulan yg ke2 dia mendapat kurang cikit (70phala) dan sesiapa membunuhnya dgn 3 pukulan maka dia mendapat kurang pahala dr yg lepas.

Imam 'Izzudin bin Abd Salam telah meyatakan sebab kpd banyaknya pahala pd pukulan pertama adalah kerana ia adalah ihsan ketika membunuh binatang; kerana ia mengurangkan kesakitan binatang. Nabi bersabda:

(إذا قتلتم فأحسنوا القتلة)
Maksudnya: Bila kamu membunuh hendaklah bersikap ihsan ketika membunuh.(Muslim)

Feb 10, 2012

Nasi ketam Juru

masa balik dari bercuti di Penang aritu kami singgah makan tengahari kat Juru.. lama dah nak cari nasi ketam ni..ramai cakap sedap..keluar dari Penang exit Juru, pergi kanan jumpa M'Donald terus pergi kiri..pastu terus sampai jumpa first traffic light pergi kanan..terus lagi sampai hujung jalan jumpa simpang tiga..pergi kanan lagi dah jumpa kedai..dari simpang tiga tu dah nampak dah..kedai tu bawah rumah orang..

kalau tanya sedap..sedap lagi ketam sweet sour kat bagan lalang tu..tapi takderla tak sedap plak..rasa dia ok..dan yang best ketam dia fresh betul..manis rasa isi dia tu..lagi best kalau hubby yg tolong bukakkan kulit dia..kita mencekik ajer..huhuhu


Feb 8, 2012

Tahukah Anda?

1/99 Rahmat
Rasullah saw pernah bersabda dalam menguraikan sifat al-Rahman dan al-Rahim Allah swt yang bermaksud: "Allah menciptakan 100 rahmat, satu rahmat dibahagikan kepada seluruh isi dunia.. sedangkan 99 bahagian lagi dibahagikan di akhirat (iaitu dalam syurga)." (Riwayat Muslim)

Jadi, secara kasarnya, kesenangan di dalam syurga itu adalah 99 kali ganda berbanding kesenangan di dunia sekarang ini. Inilah pesona yang mampu menggerakkan orang Mukmin untuk memburu baki 99 rahmat yang ditahan disisiNya..
jom sama2 kejar rahmat Allah ini..

Feb 7, 2012

Percutian di Bayview Hotel Batu Feringgi Penang

Cuti panjang sempena maulidul rasul dan thaipusam kami bercuti ke Penang dengan mak abah dan adik mama ijam.. first time pergi hotel ni.. sungguh selesa.. ini permandangan dari balkoni bilik kami.. si Aisy tak sabar nak mandi kolam.. padahal rumah kami pun ada kolam..

mama nak pose macam mak datin konon tapi tak kena gaya la pulak..huhuhu
budak2 kalau dapat main air sungguh tak dapat disangsikan keseronokan mereka..si kecil afif pun dah pandai.. takmo naik salin baju dah..siap terjun sendiri dalam kolam tu..uish berani dia, berapa kali dah tenggelam,masih tak serik..
tu dia di kejauhan sayup2 papa mencuba parasailing..memang mengujakan..papa kata best sangat!
ni gambar masa dah nak turun..nasib baik tak timpa kepala orang kat tepi pantai tu..hehehe
tu dia save landing..cayalah papa..memang berani, first time mencuba parasailing ni macam dah biasa ajer..
anak2 tak cukup dengan kolam..gi mandi kat pantai pulak..sampai kecut2..
ni papa dengan adli nak mencuba naik jetski plak..teruja adli..anak papa yg lasak dan berani..
tu dia merempit di kejauhan..melompat2 jetski sebab terlalu laju papa bawak..siap corner nasib adli tak cicir..


kali pertama menjejak kan kaki ke Damai Laut Lumut ni walaupun dulu belajar di Uitm Sri Manjung dan every two week tu mesti gi...