Apr 12, 2011

Minat Kumpul ke Minat Baca?

Ni nak share citer pasal anak2.. mereka ni memang suka sgt pergi kedai buku.. lalu jer kat depan kedai buku mesti ajak masuk punya..pastu berejam duk dlm tu..bukannyer apa..suka belek2 buku..macam adli dgn fatin dah boleh baca..si aisy tgk gambar je la..

ni la antara buku2 yg ada kat rumah..depa suka tengok gambar2 binatang..kalau aisy pantang nampak dinasour mesti nak beli punya..
adli memang minat dan bnyk perasaan ingin tahu..kira dia baca la jugak buku2 ni dan kalau ada yg dia tak paham dia akan tanya papa nyer..yg lagi dua org tu suka tgk gambar2 ajer..pastu reka cerita sendiri..
kalau yg dinasour tu aisy la punya demand..tak beli masam mencuka..buku2 ni diaorang yg nak bukan mama yg suruh..kalau mama sure buku resepi ajer..beli tapi tak buat..papa sampai perli buku resepi buat koleksi ajer..masak ari2 lauk itu jugak..hahaha
kalau korang selalu gi kedai buku mesti jumpa komik 'ikhtiar hidup' ni kan..komik ni memang famous..bukan macam komik biasa,tapi ada ilmu dlm tu..dia ajar camner cara nak survive..dlm tu jugak ada mcm encyclopedia
yang ni pulak antara majalah kanak2 yg depa suka baca..ada aktiviti dlm tu..

yang ni muka budak sebok..sebok nak pose..
so, camtu la sekarang ni..kalau masa depa kecik2 dulu tak abih2 dengan nk beli mainan..skang ni nak beli buku pulak..kalau buku tu ok bermanfaat takperla jugak..tapi kadang2 depa ni nak beli jugak buku ben ten la..buku hantu la..kalau fatin barbie princessnyer..tp mama tak belikan sgt..sesekali bolehla..bukan aper..nak buat kaler2 n gunting2 ajer..buat semak..

Apr 1, 2011

Musim Demam

Demam, ada musim ke..tak tau la tapi ramai anak kawan2 yg demam jugak seminggu dua ni..faktor apa yer..cuaca ker..toksik jepun tu ker? ntah ler..
tapi kami sekeluarga mmg baru jer baik demam..bermula dengan Fatin minggu lepas..diikuti oleh papanya dan kemudian baby afif..pastu hujung minggu baru ni aisy dengan adli demam serentak..pastu mama pun demam sama..jangkit masa menjaga depa dua orang tu..
yang paling lama demam ialah Adli,sampai kena buat ujian darah..bengkak tonsil dia teruk sgt..dah baik nanti doktor cadangkan utk buang..sebenarnya ini dah kali kedua doktor saran suruh buang tapi mama yg takut..
duit utk klinik jer dah beratus abih bulan mac ni..adoi,nak buat camner..

kali pertama menjejak kan kaki ke Damai Laut Lumut ni walaupun dulu belajar di Uitm Sri Manjung dan every two week tu mesti gi...