Apr 23, 2010

Kelantan Plak

Perjalanan diteruskan lagi ke Kota Bharu pulak..amboi, sakan berjalan ek..tempat pertama yg kami tuju pada malamnya ialah kat Pasar Mlm Wakaf Che Yeh..tempat ni bukak sampai ke pagi..kami mkn kat sini sambil jamu mata..usha2 dulu..besok mlm boleh dtg lagi..baru beli..
kemudian besoknya ke pasar ct khatijah..tengok baju batik lagi..adoi giler dibuatnya..
mak cakap,"yang ni cantik tak yong utk abah kamu?"
yong cakap,"ok gak tu mak, tapi tadi bukan dah beli lima helai ker utk abah.."
bodyguard baju merah cakap "panggil security, ini dua orang perempuan shopping macam nak pengsan.."
yang ni kat bangunan baru sebelah pasar ct khatijah tu..kedai baru cantik2 la barang2nyer..harga pun ok sbb maybe nak lawan dengan kedai2 kat pasar sebelah tu..
yang ni masa kat Pantai Cahaya Bulan..tengah makan ikan salut tepung dan bagai lagi la yg salut tepung jugak..pastu celebrate birthday adli dgn aisy sekali..depa kan bulannya samer..bulan mac..
so adli dah 7 tahun, aisy plak dah 4 tahun..semoga menjadi anak yg baik dan soleh..amin..
abah cakap,"agak2 apa lagi kita nak pau anak menantu kita ni yer nor..baju udah, makan pun udah..kasut pulak nak?"
mak cakap,"udah2 ler tu bang..karang depa tinggalkan kita kat tengah jln kang naya jer.."
lepas makan sempat lagi singgah main layang2..tu mak tu mcm nak join sekaki jer tu..
besoknyer lagi ke Pangkalan Kubor pulak..aper lagi nak dicari ntah la..banyak tul tempat utk mengabihkan duit kat kelantan ni kan..tapi nak buat camner..itu yg kami suka pun..haha..jgn lepas ni pakat2 jual balik aper benda yg dibeli tu..haha..duit dah abih..
tengah mencari-cari kelibat mak..mana pulak mak ni..bnyk lagi benda belum beli ni..budak2 ni asyik mintak mainan jer..
fatin cakap "ala mama ni, kakak nak beli mainan satu jer pun mama bising..mama tu beli bnyk takper.."
mama cakap "ko jgn bnyk ckp fatin, kalau ko ader gaji sendiri takperla ko nak beli bnyk mana pun..udah tu!"
 wah! yang kuidamkan..nyaris tak meroyan masuk kedai ni..ah long..tolong..nak pinjam duit bleh???
abih la botak pokcik korang..hahaha..tak beli kalu mama merajuk..hehe..nasib badan..kata sayang bini kan..ha time ni la tunjuk bukti..hehe..giler mama..
tak pueh kat Pengkalan Kubor, kita lajak lagi ke Rantau Panjang plak..hehe..pokcik ko senyum2 jugak..dlm hati dah panas dah tu..menyesal agaknyer bawak kami gi jln2 belah sini..
last2 kami dah penat dah..panas plak tu..tak larat dah nak berjalan..tapi dlm hati berkata2 boleh tak org jual tu yg dtg kat akak ni..maleh nak jln la..hehehe..nak membeli jugak tu..

Apr 15, 2010

Kuala Terengganu

lepas pergi taman tamadun tadi tu..kami singgah bergambar kat masjid kristal plak..lalu depan tu jer..masjid ni sebelah jer dengan kawasan tmn tamadun tu..

dan kalau ke Kuala Terengganu,tak sah la kalau tak singgah ke Pasar Payang..dan tak sah jugak la kalau tak membeli batik..giler rambang mata dibuatnyer..
anak panggil menjerit-jerit pun dah tak sedar dah..mata tu asyik pandang ke kain2 tu jer..abihla..mana nak tampung duit lepas ni..hehe..
anak2 plak dok kagum dengan telor penyu..depa ingat bola golf..si fatin asyik duk bebel nak suruh beli.. katanyer nak tunggu baby penyu tu kuar..dia nak bela..hehe..ader anak penyu ker dlm tu?
yg ni plak sesi tawar menawar..tapi sekali pandang macam sesi ahli kongsi gelap nak kutip cukai petak plak..hehe..kelakar sbb makcik jual tu duduk atas..
kemudian, destinasi terakhir di terengganu ialah singgah beli keropok lekor kat kg losong..tepi2 jln penuh jual keropok losong adik-beradikla..losong kak long la..mcm2..kami beli yg dah siap goreng tu..makan dlm keta punyala sedap..terasa-rasa lagi sedapnyer sampai hari ni..hahaha

Taman Tamadun Islam,Kuala Terengganu

Tarikh : 13-03-2010, Sabtu

Ini cerita pasal cuti sekolah bulan Mac yg lepas..lambat updatela....kami ke terengganu dengan mak,abah dan adik ma ijam..ini gambar2 semasa di Tmn Tamadun Islam..
tempat ini luas jugakla..ada monumen masjid2 dan bangunan2 islam seluruh dunia..kami belum sampai ke Masjid Nabawi yg betul2 lagi..so tengok kat sini jer la dulu..
macam2 bentuk masjid ader..taj mahal pun ader..masjid kat cina ada..dia buat real sebijik sama..cuma saiz jer kecik..

Apr 7, 2010

Majlis Perpisahan

Hari tu, ma join majlis perpisahan kawan kat PTG ni..Kak Pam dgn Kak Raja..dia buat kat Concorde Shah Alam..al kisahnyer tunggu nak lunch dari jam 12.30 sampai dekat kul 2.00 baru sampai situ utk makan..abih tu dah kena tumpang bos yg amat bz tu..jawabnyer lapar gilerla..sampai2 jer tak toleh kiri kanan dah..cari nasi dulu..balun..hehe..
dua orang yg pindah ni,bukan pindah jauh pun..bertukar bahagian jer..cuma maklumla depa ni dah lama kat Bhgn Hakmilik ni..ada dlm 10 tahun rasanyer..so kena rotate ke bahagian lain plak la..jadi lepas ni ma kekurangan sumber rujukan la kalau bab2 pengurusan tanah ni..otai dah takder..hehe..
tapi takper org yg lain pun handal2 jugak..bleh belajar lagi..tak pun ma jer yg lari dari PTG ni hehehe..
Kak Pam yg free hair tu..Kak Raja yg tudung putih tu..

kami ambik kesempatan ikut papa gi ayer keroh on weekend..papa ada kerja kat MITC Melaka so kami ikut sekali lepak  di Amverton Heritage Re...