Sep 29, 2009

Raya Pertama

ni nak citer skit pasal first day raya..pagi raya tu macam biasa la aktiviti selepas solat raya dan salam2 kemudian makan time..mak masak rendang ayam, lemang beli(tak buat macam tahun lepas),nasi impit kuah kacang, sup tulang..tapi gambar makanan tak ambik plak sbb bz time tu..tak menang tanganraya dah tak berapa meriah semenjak opah dah takder..nak pergi mana pun tak tau..atuk lagi la dah lama takder sejak mama lahir lagi dah takder atuk..opah plak baru je 'pergi' selepas 4 bulan adli lahir..so anak2 mama tak sempat nak kenal onyang mereka..rumah pertama yg kami ziarah pada pagi raya adalah ke rumah adik mama di kampung manjoi..apa lagi anak2 mama kutip duit raya la..syoknyer jadi budak2 kan..si fatin dengan beg dan kasut pinknya tak abih2..hehe

Sep 28, 2009

Selamat Hari Raya Aidilfiti

Berikut dipaparkan gambar2 raya yang diambil semenjak tahun 2006..hehe..ayat rasmi plak..just layanz..tengok gambar anak2 dari kecik hingga dah besar sekarang..


Sep 14, 2009

Lagi Biskut Raya

Minggu lepas sempat buat dua jenis biskut raya lagi..so cukup dah la 6 jenis..dah malazz..sebenarnya buat beria sbb untuk kakak ipar, mak mertua dan mak sendiri..tahun ni mak asyik buat biskut yg org tempah sampaikan sendiri punya pun tak sempat nak buat..yg mak mertua dgn kakak ipar tu plak mmg depa dah request ari tu lagi..so supaya tidak menghampakan mereka semua..cewah..mama dgn bantuan papa dapat siap 6 jenis ni khas utk depa la..hehe..utk kami takder pun..huhuhu..anak menantu mithali la katakan..

Sep 10, 2009

Episod Biskut Raya

Citer pasal biskut raya..cuti tiga hari yang bersambung dengan cuti nuzul quran tu mama dibantu oleh papa tersayang..cewah..bodek ni..mengambil kesempatan buat biskut raya...terima kasih banyak kepada adik sue sbb oven dia yg mama beli secondhand tu still elok lagi cuma pintu dia susah skit nak tutup..pastu tq jugak pada kawan baik mama si ani sbb mixer yg dia bagi sbg hadiah perkahwinan 7 tahun lalu masih boleh digunapakai..tanpa peralatan kalian biskut raya mama tak mungkin jadi..hahaha..

Sajian Melayu

Tapi kalau dah namanya tekak melayu..mana lalu nak telan western food ni sgt..besoknya kami berbuka sajian melayu la pulak..hehehe..kuzi daging, ikan bakar cicah budu dengan kerabu taugeh dan kerang..tu jer la yg sempat sebab siangnya sibuk membuat biskut raya..hehe..jadila..

Sep 8, 2009

Menu Berbuka Adli

Sabtu lepas, first day adli puasa penuh..hari2 lain dia liat sungguh nak puasa sbb dia malas bangun sahur..tapi sabtu cuti hari tu mama pujuk2 dia utk bangun sahur dia bangun laa..makan pun termenung jer..hehe..tapi at last berjaya jugakla dia puasa penuh..itu pun asyik ngadu laparla..sian dia..so, utk dia punya pasal dia nak berbuka dengan menu di bawah ni..punyala tinggi selera..hehe..

Menu Berbuka Minggu Lepas

Minggu lepas adalah minggu yang agak meletihkan..minggu kepala sakit..so, berbuka ala kadar jer..sahur baru makan nasi..ni mama kongsi menu berbuka mama..cepat,sedap,simple nak buat..rempah laksa sarawak tu mmg dah beli masa gi sana ari tu..yg lagi tiga tu main campak2 jer..janji bleh makan..

Sep 2, 2009

Kejadian di Bulan Puasa

Malam tadi aisy tercedera..akibat bermain lasak sangat dengan abg dia adli..aisy tengah duduk meniarap, si adli boleh lompat duduk belakang dia, dagu aisy terhentak kuat pada lantai terus koyak..berdarah banyak..aper lagi..gelabah betul mama dgn papa pastu terus bergegas ke klinik la..
doktor kata nak jahit 2 jarum..adoila..siannyer..mama kata tak jahit tak boleh ker..dr tu check2 lepas dah cuci dia kata dia sapu ubat dulu dgn antibiotik apa semua pastu lagi 2 hari datang balik..kalau tak cantum jugak kena jahit juga la jawabnyer..
masa time cuci dia tak nangis..tapi bila letak ubat..antiseptik..pastu yg warna kuning tu apa ntah..pedih gila agaknyer meraung dia..tak sempat dah mama nak ambik gambar..lepas dah balut..bontot plak kena cucuk..adoi..ubat jangkitan kuman..takut kancing gigi..si adli takut agaknyer..nyorok dia bila tengok adik dia meraung..jauh di sudut hati kesian kot..masa tunggu nak bayar ubat..adli datang mintak maaf..sori baby..kesian plak mama dah marah adli..'lain kali nak buat lagi?'..tanya mama..'tak buat dah..' adli jawab..

kami ambik kesempatan ikut papa gi ayer keroh on weekend..papa ada kerja kat MITC Melaka so kami ikut sekali lepak  di Amverton Heritage Re...