Aug 24, 2009

Buah Kurma


Gambar ni diambil dari MSTAR..KURMA MUDA...kat gerai di Pasar Chow Kit, Kuala Lumpur, ada banyak buah kurma dari Bahrain dijual. Buah kurma muda ini dijual dengan harga RM50 sekilogram. Terdapat lebih 15 jenis kurma yang dijual di gerai ini antaranya, mariami, cafari, cina, mabroam, rabia, madu yang diimport dari Bahrain, Arab Saudi, Iran dan Tunisia..mama tertarik dengan artikel ni sbb semalam baru jer ckp dgn papa..zaman sekarang ni kurma biasa2 tu org buat tak pandang jer..kadang2 kontraktor kat opis tu bagi free jer sorang sekotak..tapi tak bermakan pun..org sekarang ni lebih nak cari kurma2 mahal mcm ni..dulu2 ingat lagi abah beli kurma biasa tu sehari dpt sorang dua bijik jer utk makan time berbuka..tapi sekarang org beli kurma RM50 inggit pun takder hal..tu la beza ekonomi org dulu dgn sekarang ni kan..
oh ye nak share link ni dengan korang semua..macam2 ada pasal ramadhan http://mstar.com.my/ramadan/

SMS Ramadhan

Seperti lazimnya, pabila Ramadhan menjelma mlmnya tu pastu hp akan dipenuhi sms ucapan salam Ramadhan..tapi tak la sehebat bila mlm raya..di sini mama paparkan sms dari kawan2 baik mama yg sentiasa tak lupa pada mama..terima kasih sahabat..semoga persahabatan kita berkekalan sehingga hujung nyawa..

~Ani~
"Selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak..Semoga amalan kita dipergandakan dan mendapat keredhaan dari Allah SWT"

~Azie~
"SLMT BPUASA smga rmdhn kali ini lbh bmakna & dbrkati.."

~Lien~
"MARHABAN YA RAMADHAN..Semoga dapat menunaikan ibadah dengan penuh keimanan n ketaqwaan kpd Allah"

~Yanz~
"Tiada kata seindah zikir, tiada ibadah seindah solat, tiada hari seagung jumaat, tiada bulan seindah Ramadhan..salam Ramadhan Al-Mubarak dan Selamat Berpuasa"

~Nida~
"Syahdu Alunan Kalimah Berlagu, Puji2an untukMu Ilahi,
Setelah setahun masa berlalu,Ramadhan yang dinanti tiba kini.
Salam ramadhan Al-Mubarak dan Selamat berpuasa.Semoga beroleh keberkatan dari Nya"

mama bukan apa..paparkan ini sebab dari sini mama dapat tau mana yg betul2 kawan sejati..walau jauh beribu batu hilang di mata di hati jangan..cewah..tapi tak bermaksud kawan2 yg tak bagi sms tu bukan kawan plak yer..hehe jgn salah anggap plak..

Aug 19, 2009

HP Souvenier

Tengah kemas2 kotak opis lama terjumpa kotak HP ni..sekali pandang sebijik macam CPU..tapi sebenarnya kotak jer..bila bukak dlmnyer ader air coca cola,mentol,pita pengukur,beg,kereta mainan,set menjahit yg travel punya dan kad touch n go bernilai rm30
kreatif betul kan..ni papa yang dapat dari HP..bukan mama punya..tapi mama suka souvenier2 yg macam ini,menarik..kalau nak raya lagila,kadang2 dari telekom pun ader depa bagi gift cantik2 kotak dia..tapi tahun ni tak taula..papa dah di tempat baru..

Aug 13, 2009

Learning Programme

Set Learning Program yang dibeli pada Pesta Buku Selangor di PKNS minggu lalu dah sampai..so kena set dlm jadual harian utk mula guna program ni dgn konsisten..anak2 punya pasal..

Aug 10, 2009

Gigi Susu

Jumaat lalu papa bawa adli ke klinik untuk cabut gigi..ada dua batang dah goyang..satu bawah satu atas..hehe..dah tak hencem dah hehe..kira ini first time la gigi dia cabut..nasib baik dia berani..yang gigi bawah tu dah ader gigi baru tumbuh nak naik..gigi atas tu blum ada tapi sbb dah goyang cabut jugakla..sakit ckit jer kan adli..tak nangis pun..

Aug 6, 2009

Kejadian Minggu Lalu

Selasa minggu lalu balik dari kerja dan selepas ambil anak2 balik dari sekolah..aisy mengadu sakit tengkuk..so sampai rumah mama sapu minyak..ingatkan salah bantal ke apa..tengok2 besoknyer pun macam tu juga..terteleng jer..suruh pusing ke kiri dia takmo..sakit agaknyer..bila kita paksa2 dia..dia pusing dengan bahu2 skali..ngelat..suruh pandang atas pun tak bleh..bila tanya fatin dgn adli rupa2nya aisy jatuh kerusi..bila tanya aisy sendiri dia kata asymal tolak..tapinya bila tanya pada cikgu ader ker patut dia kata adli yg buat..'dia main dgn abg dia, main lawan2 tu yg tersalah urat tu kot..'jwpn yg tak memuaskan hati mama dan papa..itu pun setelah berapa hari mama tanya..jwpn sebelum ni..'tak tau la kak..tak perasan plak bila jatuhnya..'pulok!!so kami decide utk bawak aisy pergi urut..itu pun setelah dinasihati oleh kawan2 opis..maklumla mama ni kalau bab2 urut mmg tak tau menahu..sakit skit klinik..apa2 skit klinik..so alhamdulillah setelah diurut oleh makcik urut tu..keadaan aisy dah ok..dia dah boleh pusingkan kepala dia..tq makcik..
makcik tu kata dah masuk angin..iyerla dah tiga hari kena..masa urut tu berbunyi jer keletup..keletup kat urat2 leher tu..tapi tak sakit kot sbb tengok aisy ok jer tak nangis..terima kasih tak terhingga buat k.farah kerana sanggup bersusah payah keluar awal utk tunjukkan jalan nak ke rumah makcik urut tu..juga utk kawan2 lain yg ambik berat macam syikin,maria,haiza dll..TQ All!

Aug 4, 2009

Bye Bye Kuching

kami bercuti ni tak lama..tiga hari je..papa kan baru masuk opis baru..so tak bleh cuti lama2..so paginya lepas check out kul 10 pagi kami breakfast dulu then singgah ke Pasar Satok..memborong ikan terubuk masin sampai terlupa nak ambik gambar..dok berkira-kira nak beli berapa ekor..langsung terlupa nak bawak kluar camera..lupa nak bagitau kami stay kat Tune Hotel..baru siap awal 2009..murah dan kira okla utk budget setakat semalam dua tu kira ok la..tempat utk tido jer..siang berjalan2 kan..

Kilang Pasu Batu 4,Kuching

sebelum balik hotel, tourist guide kami bawak plak singgah kilang pasu sekejap..adoi pakcik..naper bawak ke situ..jawabnyer kena belila kalau camni..hehehe..pening kepala nak pilih mana satu nak beli..semua cantik menarik tertarik kau mmg debom..papa plak pening nak kira duit yg bakal dikeluarkan..hahaha


dan ingatkan trip hari ni berakhir kat situ jer..dah balik hotel..mama ajak papa keluar balik..nak gi naik bot ke kpg seberang lagi..kami jer yg pergi..mak mertua semua tak lalu nak ikut dah..kali ni nak borong kek lapis pulak..setahu mama kek lapis seberang ni memang tak bleh lawan kat tempat lain..dayang salhah namanya..mmg famous..borong utk org kampung mama..

masa nak naik bot balik..sempat lagi kami merasa laksa sarawak dengan air samboi..ingatkan air samboi ni apa benda..rupanya dia letak buah asam dlm tu..macam asam masin tapi buahnya bersabut..takderla sedap sangat..pastu kami terserempak dengan team bot panjang tengah berlatih..org situ kata ader pertandingan minggu depan..lalu restoran barok tu kami ambik gambar lagi sekali..semalam ambik gambar dah nak malam..dan malamnya kami makan di topspot..tempat seafood yg juga famous di kuching..sempat rasa umai tapi papa yg abihkan..umai ni macam kerabu isi ikan separuh masak..ee..tau la papa baru balik dari Jepun..

Orang Utan Semenggoh

lepas pergi kpg budaya tu..kami gi lunch dulu..masing2 dah lapar dan dahaga..selesai makan terus ke Semenggoh Wildlife Centre..tengok org utan..selalunya pukul 3.30 adalah time mereka bagi orang utan ni makan..so time ni akan ader banyak org utan turun utk makan jadi kita bleh ambik gambar..tapi tak bleh bising nanti depa lari masuk hutan balik..yg best tu cara pekerja tu panggil makan dia menjerit buat bunyi macam tarzan..oooooooooo...hehehe cayalahpekerja yg bagi makan tu cakap..kami bertuah hari tu sbb dapat tengok Ritchie, org utan paling besar dlm utan tu..sbb pagi tadi punya time makan ritchie ni tak keluar..nasib petang ader..memang besar pun Ritchie ni..dah tua kot..setakat makan dua tiga tandan besar pisang tu selamba jer..

Aug 3, 2009

Kampung Budaya Sarawak

Hari kedua destinasi lawatan pertama kami setelah breakfast ialah ke rumah budaya sarawak..naik lenguh kaki ni melawat rumah2 tu..lepas satu satu rumah kami naik..yg last2 tu mama tak larat dah nak masuk..anak2 mama tu jer yg melebih2..bukan aper seronok nak mintak cop passport rumah budaya tu..kan setiap rumah dpt satu cop..suka sangat depa kumpul cop tu..masa masuk rumah orang ulu, si adli dgn fatin dok menerai baju tradisi org ulu..dah macam anak org ulu dah mama tengok..hehe..siap pegang sumpit lagi..kat dlm rumah ulu ni ader tengkorak yg depa gantung kat tengah atap..kat sini jugak ada titi buluh dan batu gunung sentubung..kampung budaya ni terletak di kaki gunung sentubung..kira2 40 minit perjalanan dari bandar kuching..ala yg ader lagu tu..puteri sentubung..puteri sejinjang..penjaga gunung negri sarawak..lalala
habis je round semua rumah, kami pergi tengok show dia..kul 11.30 akan ader show utk pengunjung..best jugak..menari2..sumpit2..yg tarian buluh tu pun ader..last sekali depa ajak semua penonton naik menari joget..si fatin excited nak naik tapi dia malu..dia ajak mama..ish..takder kerja mama..org putih tu lainla..

Percutian Kuching

tarikh bercuti : 13-15 Julai 2009

kalau tahun lepas percutian family kami ke sabah..tahun ni kami ke kuching, sarawak pula..tapi trip kali ni bersama mak mertua, adik ipar dan suaminya serta anak mereka..marsya..
sampai sahaja di kuching kami terus makan tengahari dulu pastu check in dan rehat sekejap..petang dlm kul 4.30 kami jln2 sekitar waterfront..budak2 ni nampak patung kuching jer nak gi main..tunggang langgang, kalau patung tu kucing betul mampuih budak2 tu kerjakan..kemudiannya kami masuk ke kedai2 sebaris yg sebelah dengan waterfront tu..sempat beli t.shirt, kain batik, gula2 lada hitam, perhiasan kecik2 mcm fridge magnet,key chain utk kawan2 opis..
dlm kul 6.30 kami naik bot ke kampung seberang pulak..50 sen jer tambangnyer..makan malam di Restoran Barok Village..glamour tempat makan ni..yg uniknya restoran ni dibina menggunakan batang pokok

kami ambik kesempatan ikut papa gi ayer keroh on weekend..papa ada kerja kat MITC Melaka so kami ikut sekali lepak  di Amverton Heritage Re...