Jun 29, 2009

Selamat Hari Bapa

Kakak buat kad utk papa dia sempena hari bapa..dia buat dengan bantuan teacher dia pastu dia kenyukkan..nak simpan tunggu papa balik nanti baru nak bagi dia kata..nanti kakak nak bagi kertas ni kat papa..papa kena pejam mata dulu..hehe..abihla pernyuk(camner eja dia yer)kertas tu..

Jun 24, 2009

Gelagat Aisy

bangun pagi..gosok gigi..cuci muka..terus mandi..pakai baju..minum susu..pergi sekolah..lalala..

Jun 23, 2009

Kuala Kangsar,Bandar DiRaja

dan jika ke Kuala Kangsar..tak lengkap kalau tak singgah kat tepi sungai tu..pekena laksa kuala yang dibuat dari tepung beras..kuahnyer plak dimasak dlm periuk tanah..cuma laksa kuala ni kuahnyer cair skit tapi rasanyer..fuh!!! sedap..kepada pengemar laksa macam saya..rugi kalau tak cuma..pemandangan di sekitar kuala sungai kangsar..nak try naik bot ke seberang boleh jer tapi hari tu macam nak hujan..dekat jer nak ke kampung seberang sungai tu..kalau sajer2 nak bagi anak2 merasa naik bot bleh la..

kuala kangsar ni juga terkenal dengan labu sayong..macam2 jenis dan patern ader..ader jugak org tempah labu ni sebagai gift utk kenduri kawin..
dan lihatla si kakak yg sememangnyer boleh lelap di mana2..sian papa kena dukung

Jun 16, 2009

Istana Kenangan,Kuala Kangsar

Ini juga back dated entry..hehe..kami pernah ke sini 2 kali..sekali pergi tu tempat ni ditutup sbb penyelenggaraan kali kedua ok boleh masuk..sajer jer pergi sbb on the way jer ke rumah tokwan..tapi bila masuk kira okla..banyak good info yg boleh kita tau..terutama orang perakla..bleh tau salasilah kesultanan perak..ader banyak gambar2 sultan terutama Sultan Azlan la..ader gambar dia masa muda..hensem woo patutla Nazrin hensem..hehe..juga gambar2 dia kat mahkamah..org kata sultan perakla sultan yg paling bijak antara sultan2 yang ader kat Malaysia ni..org kata..
Yang menariknya, Istana Kenangan ni dibina tanpa sebijik pun paku. Istana ini dibina pada 1926. Berbentuk seperti pedang, dindingnya diperbuat daripada bilah buluh yang dianyam (kelarai) dan bermotifkan berlian. Bumbung berbentuk perabung lima seperti rumah tradisi Melayu dan perabung pisang sesikat. Istana ini siap pada 1931 dan menjadi tempat bersemayam sementara untuk Sultan Iskandar Shah, Sultan Perak ke-30 (1918-1938). Ketika ini Istana Negara (yang asal) dirobohkan untuk membina Istana Iskandariah.tapi suka la dgn istana ni..cantik..tempatnyer pun redup di tepi istana rasmi dlm kampung orang..bestnyer..kalaula ader tanah kat kampung teringin nak buat rumah macam ni..

Jun 15, 2009

Bawak Anak ke Opis

Ni citer lama..tragedi berlaku dlm bulan Mei yg lepas..kat sekolah anak2 ma ader kes budak kena jangkitan penyakit kuku kaki tangan dan mulut..so sekolah ditutup 4 hari utk operasi pembersihan kuman..jadinya time tu terpaksa la cuti..tapi hari jumaat tu ader kerja penting nak kena buat so ma tak bleh cuti,terpaksala bawak anak2 ke pejabat..bawak fatin dgn aisy jer..adli terpaksa ikut papa dia ke opis sbb papa pun time tu menjadi urusetia seminar so tak bleh cuti jugak..
nasib baikla bos mama ni ok..mula2 ma letak dlm bilik makan bersebelahan bilik meeting tu tapi bos kata takperla panggilla depa masuk..bukan meeting dgn org luar pun dia kata..so ma pun panggilla depa ni masuk join meeting sekali..hehe..nasib baik meeting tu sekejap jer..sajer jer asingkan dengan adli kalau tak nanti havoc jadinyer kat opis tu..dua org ni jer pun dah abih sepah kertas2 atas meja..sian meja untie maria kena conteng..i'm soriii

Jun 8, 2009

Paintball Challenge 2009

Jumaat malam mak,abah,ijam,mama dan anak2 gi tido umah adik..malam tu budak2 ni dok bergaya dengan senapang dan topeng muka angah depa..angah ader game paintball sabtu & ahad kat bukit cerakah..

ader ker nama group diaorang ni kejahatan..tengokla lambang kat t.shirt depa tu..takder nama lain ker nak guna..nama gerun tapi muka sorang2 tak nampak ganaz pun..adik citer dia dapat masuk separuh akhir tapi tewas utk tentukan tempat ke-4 atau ke-3..frustla kalau tak dpt gak USD1000

Jun 3, 2009

Almari Lagi

Adoi..masuk kali ni dah kali ke berapa dah ek mama kena belikan almari ikea ni..erm..kali ke 5 ke 6 ntah..lupa plak..ikutkan jer la ragam org kampung..hehe..buat baik dibalas baik..time kenduri kita depala org yg bertungkus lumus kan..hehe..jadi ceritanya..kami kena pi beli lagi almari cermin ni..tapi ni lalu2 ternampak grill pan ni..cam best..tapi rasa maleh nak beli..tapi offer ni..last year harga dia RM89..skang RM79..kurang sepuluh ringgit..nak beli ke taknak ek..maria, ni grill pan ni yg macam ko tengok tu kan..tefal punya brand kan..harga berapa ek kalau tefal tu..ni ikea punya brand ok tak..pikir

Jun 2, 2009

Kisah Adli

ni nak citer pasal adli..anak ma yg sulong..selaku abang..mama amat berbangga dengan dia..bukannyer nak mengangkat anak sendiri..anak2 u all pun sure lagi bagus dari dia..cuma sebagai menghargai diri dia..sepanjang ketiadaan papa..dia amat banyak membantu kerja2 mama..bangun pagi lepas dah mandi dan pakai baju, dia akan kutip botol2 susu adik2 dia..bawak gi singki rendam dengan air sabun..pastu lipat towel dia dan simpan masuk dalam beg sekolah..ambik botol susu masuk jugak dlm beg..pastu simpan notebook..ambik kunci rumah dan bukak pintu grill..pastu buang sampah dulu then kami keluar sama2 ke kereta..
memang mama dah ajar dah mintak tolong buat itu ini, ma maklumkan dia papa takder ni adli kena selalu tolong mama..alhamdulillah dia paham..hehe..kengkadang tiba mood malas tu dia bnyk tanya jugak..naper dia jer yg kena..tapi bila ma dah explain..dia bleh accept la..agaknyer anak first ni dia lebih ada rasa tanggungjawab kot..
baru2 ni dia dapat hadiah..ari tu periksa sekolah dia..tadika 6 tahun dia dapat nombor 3..tu yg teacher dia bagi hadiah tu..suka dia..

Jun 1, 2009

Gambar Fatin

hai papa bukan main rindu kat anak pompuan dia tau..siap suruh hantar gambar lagi..nah gambar fatin..kadang2 tu call nak cakap dengan fatin jer yer..hehe..
apa la fatin posing nyilang kaki..tak baik tau..tapi dia bukannyer bleh ditegur..dibuatnyer juga..

kali pertama menjejak kan kaki ke Damai Laut Lumut ni walaupun dulu belajar di Uitm Sri Manjung dan every two week tu mesti gi...