Sep 30, 2008

Hias Rumah

Mari sama2 hias rumah mak..tukar langsir dan sarung kusyen satu kemestian untuk menyambut raya..tengokla gelagat anak2 mama yang melebih-lebih ni..seperti biasa,papala jadi orang kuat untuk sesi tukar sarung kusyen ni..hehe..menantu yg baik..haha

Bakar Lemang

Mama dengan papa dah takder kampung..maksud mama dah takder rumah kampung..opah dengan atuk dah takder..so rumah kampung dah tinggal macam tu jer..takder saper duduk lagi..jadinya raya kami cuma di rumah mak di ipoh dan rumah mak papa di kemunting,taiping..dua2 rumah teres..kawasan perumahan..rindu plak pada suasana kampung..dulu masa kecik balik raya best kat kampung gajah,mandi sungai..belah mak plak kat tanjung belanja,parit..sian anak2 mama tak merasa duk kampung..
sehari sebelum raya..mak jah(adik mak)gotong royong bakar lemang..so papa bawak adli n fatin gi rumah mak jah di kampung manjoi..dapat la depa tu merasa suasana kampung skit..

tengok la depa tu orang lain sibuk bakar lemang depa asyik tengok ayam belanda dan jugak rabbit..ader ker patut si adli bagi rabbit tu makan daun bunga kertas..sakit perutla rabbit tu jawabnyer..

Main Bunga Api

Tak meriah raya kalau tiada bunga api..mercun memang patutla diharamkan tapi bunga api rasa mama kalau takder tak best plak..tak meriah raya..hehe..teringat masa kecik2 best betul main bunga api dengan kawan2..mama nak jugak bagi anak2 mama merasa main bunga api..tapi papa dengan mama kena tengokla bahaya juga kalau dibiarkan main sendiri..

Sep 25, 2008


Ini gambar raya mama dengan family mama di Ipoh tahun lepas..tahun ni blum tau lagila..sebab anak2 kena chicken pox plak..hehe..tengok tarikh tu hari raya tahun lepas jatuh pada hari lahir mama..hihi..bangga sekejap..yang ke berapa? hehe baru 21 kah..kah..

Akhirnya Aisy dijangkiti

Akhirnya Aisy dijangkiti juga..adoila..raya dah dekat ni..hehe dugaan..mama risau kalau mama atau papa plak yang kena jangkit lepas ni..hopefully tak la tapi tak tau la kitaorang masa kecik dulu dah kena ke tak..kata orang kalau orang dewasa yang kena lagi teruk..iyer ker..aduish mintak dijauhi..yg gambar kat atas tu masa baru 2 hari kena..tak banyak sangat lagi tu yg bleh senyum posing lagi tu..bila dah makin byk kat badan..buat muka sedih ler..sian aisy tak boleh raya..

Sep 24, 2008

Biskut Conflake Crunch


Sebab bahan2 masih ada lagi..mama sempat buat satu lagi biskut raya..hehe..nama biskut ni Conflake Crunch...resepi ambik dari teratak chetam..ok sedap..ranggupla..

Sep 22, 2008

Pasar Ramadhan Kelana Jaya

So, kalau dah siangnya duk pulun buat biskut raya..mama jadi malas la nak masak untuk berbuka..so ajak papa gi kelana jaya..masa bujang dulu situla pasar ramadhan yg paling best..
lama tak rasa nasi lemak puyuh ni..rasanyer dulu2 pernah try..best..sedap..
satar awie ni pun dah ada dari dulu lagi..tetap setia setiap ramadhan setiap tahun..rasa best juga..terasa ikan tenggiri segar..haa..pizza pun ader jual kat sini tau..macam2 jenis murah jer..gerai sup ni best jugak..boleh pilih sama ada nak letak ayam,pedal,perut,daging,tulang atau cendawan..sebab teringat ikan pari bakar kat sabah hari tu..kami beli pari bakar kat sini..rm8 saiz besar..sambal dia sedap..pedas..suka laicikang..sini nama dia laicikong..hehe..banyak betul pilihan...ada laici,agar2 kaler2,jagung,kacang merah,telor burung,aprikot dll..adoi terliur..tapi tak beli pun sebab dah nak hujan..huhu..

Projek Biskut Raya

Sabtu dan Ahad lalu mama buat biskut raya...sebenarnya inilah first time mama buat biskut raya ni..bukan apa excited sebab tahun ni baru ada oven(beli oven sue)..kalau tak tu tiap2 tahun kuih tunjuk jer..hehe..
mama tak buat banyak pun..buat yang senang2 jer..yang dalam bekas tu paling simple..biskut conflake madu..yang dalam dulang tu plak biskut almond coklat..
yang ni buat hari ahad..lepas balik dari pasar tani shah alam..nama dia biskut kelapa badam..
yang ni biskut gajus..adli suka..tu tangan papa..kena kasi kredit skit sebab rajin bantu mama..hehe..tu jer la 4 jenis biskut jadila kan..percubaan pertama..

Sep 18, 2008

Pasar Ramadhan

Lokasi : Pasar Ramadhan Stadium, Shah Alam

Papa John ni memang famous..sedap..orang beli memang ramai bermula jam 4.30 petang dah beratur panjang..roti john ni papa dah try tahun lepas..tahun ni tak merasa lagi sebab bila pergi jer orang dah queue...tak larat nak tunggu..
kebab ni mama tak pernah cuba tapi deko dia nampak unik..sedap la kot..dia susun daging berselang-seli dengan tomato...bakar... sotong bakar..pun tak pernah rasa..bukan apa mahai skit harga dia..sotong kering dibakar cicah sos..
air ni paling best..air jus jambu batu..ada dua pilihan..nak tambah asam boi atau jambu semata..sedap wooo..hehegerai ni jual macam2 air ada..nampak deko dia cantik tapi dah beli air cendol tu..biasa jer la tak la sedap sangat tapi ok la..

Chicken Pox2

Alhamdulillah,adli n fatin dah beransur sembuh...bijik2 tu dah kering tunggu jatuh jer..abihla parut banyak..susah nak hilang..ader saper2 tau macamana nak hilangkan parut dengan cepat tak..mama abih cuti 5 hari begitu juga dengan papa..hopefully aisy tak jangkit..

Sep 14, 2008

Puding Telur

Sabtu pagi mama belajar buat puding telur ni dari mak...mama memang suka makan puding ni..kalau beli kat pasar ramadhan harga tiga ringgit untuk one slice so buat sendiri lagi bagus..
Bahan2:
3 sudu besar gula
7 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
1 cwn air
1 tin susu cair

Caranya mudah saja..
Cairkan gula dalam loyang guna api sederhana..biar beku..pukul telur sampai berbuih..masuk esen vanilla..masuk susu, air..kacau pakai mixer bagi cepat sebati,pastu tuang atas gula hangus yg dah keras tu..kukus lebih kurang 30 minit..sejukkan..

Chicken Pox

Hari ni dah masuk hari ke tujuh adli n fatin kena chicken pox..alhamdulillah dah nak kering..mereka pun dah tak demam..cuma still kena cuti lagi sampai betul2 baik..kalau tak berjangkit budak lain marah plak mak bapak diaorang..fatin tak banyak sangat berbanding adli..ma risau kami yg tak kena lagi ni..takut nanti time raya kami ni plak terkena kan tak best...alamat tak dapat la perabih lemang n rendang..hehe

Sep 11, 2008

Cacar Hari Ke-4

oh my god...tengok gambar adli hari ke-4 ni membuatkan mama sedih...cepatla baik..tak sampai hati tengok depa camni...hari ni adli n fatin tak seceria hari sebelum ni..demam makin kuat sebab bintik2 tu dah makin banyak keluar..doa mama agar cepat sembuh..kalian doakan sekali yer...tq

Cacar Air

Tolong..tolong..adli dan fatin kena cacar air..cacar air ialah sejenis penyakit yang sangat mudah berjangkit. Ia disebabkan oleh kuman virus (Vlaricellazoster)...ha ini mama baca dalam internet..risau jugak bila tengok anak2 mama kena penyakit ni...bila dah banyak kat badan mula la mama jadi takut..saper2 bleh tolong nak buat apa ek bagi cepat baik..lagi plak bila mama baca sakit ni boleh membawa keradangan otak..tapi itu kes2 terpencil jer la..


ini masa hari pertama..tak banyak lagi skit2 jer..

ni hari ke-3 dah makin banyak dah kat fatin sian dia..


ni plak adli..tetap maintain posing walau badan dah penuh bintik2..tengok muka dia siannyer anak mama..


Ya Allah Ya Tuhanku sembuhkan la anak2 ku cepat...si Aisy tu tak lama lagi kena ler tu...jangkit..adoilaa...dah la cuti mama tinggal skit..nak cuti raya lagi ni..

Sep 3, 2008

MySpace Generators

Udang Galah

Resepi Udang Galah Masak Lemak Cili Padi


Bahan2
Udang galah segar sebarang saiz
santan pekat
kunyit hidup ditumbuk halus
cili padi ditumbuk halus
bawang merah ditumbuk halus
serai dititik
daun kunyit dihiris2 halus
garam secukup rasa

Masukkan santan dalam kuali dan panaskan, masukkan juga bahan2 tumbuk, serai daun kunyit dan garam. Bila dah mendidih masukkan udang galah. Dah siap.

*resepi ni khas untuk kak farah..dia yang mintak ni tadi..untuk maria..masak lada itam awak pun sedap juga..

Sep 2, 2008

Something Interesting to Share

Try this out !!!
Really amazing !


1) key-in the first 3 digits of your handphone number (not the 01x number) into the calculator
2) multiply by 80
3) add 1
4) multiply by 250
5) plus last four digits of phone number
6) plus last four digits of phone number again
7) minus 250
8) divide by 2 at last

Is it your handphone number ?
AMAZING EEEEH!!!!!

Happy Birthday Fatin

Birthday Fatin pada 23 Ogos disambut pada sabtu lalu..sebab time hari birthday dia tu papa takder..so,ambik kesempatan balik umah mak kat Ipoh baru buat makan2 lagipun untuk sambut puasa..
Selamat ulangtahun yang ke-4..hehe..baru masuk 4 tahun..mama harap kakak jadi anak yang baik..dan berjaya dunia & akhirat..jangan sombong2 dan takmo suka marah2 tau..




Lawatan Taska

Aktiviti : Lawatan ke Kilang Domino Pizza, Klang
Tarikh : Jumaat 29-08-2008

Inilah gambar2 yang sempat diambil oleh cikgu diaorang pada lawatan sambil belajar hari tu..yang pergi Adli dengan Fatin jer..Aisy tak boleh..tak cukup umur..hehe..

Adli kata dia dah pandai buat pizza sendiri dah..bubuh ayam,daging,sosej dia kata..nanti kat rumah dia nak buat untuk mama..hehe..

kami ambik kesempatan ikut papa gi ayer keroh on weekend..papa ada kerja kat MITC Melaka so kami ikut sekali lepak  di Amverton Heritage Re...