Apr 28, 2008

Minggu yang tak best

hai..
sepanjang minggu lepas anak-anak mama semuanya demam..bermula dengan Aisy..pastu Fatin..pastu jangkit plak dengan Adli..mama cuti dari hari khamis sampaila ahad..balik kampung ipoh dan taiping sebab sepupu kawin...balik pun buat syarat jer la..tak seronok anak2 demam..tapi hari sabtu tu si kakak dengan abangnyer dah ok dah..tapi Aisy blum baik2 lagi..tiga klinik dah pergi..masuk hari ni dah lapan hari demam tak kebah2..last2 ahad tu bawak plak ke klinik biasa kitaorang..alam medic subang perdana..doktor situ kata tengok hari ni kalau demam dia tak turun jugak kena check darah..adoi..sian la anak mama..doktor situ dah kenal kami sekeluarga..rekod dah ada so dia follow jer antibiotic apa yg selalu Aisy ambik..tak meriah langsung minggu lepas..penat letih melayan anak2 demam jer..dugaan dari Yang Maha Esa..

Apr 21, 2008

Papa di India

Salam semua...alhamdulillah papa dah selamat sampai kembali ker Malaysia..anak2 bukan main suka papa dia dah balik...ikut jer bontot ke mana papanyer pergi hehe..mereka rindu ler tu..
INDIRA GANDHI INTERNATIONAL AIRPORT
SIGMA HOUSE-Tempat papa berkursus..pandai posing ikut ketinggian..hehe
Dah abih kursus dapat la sijil..

Melawat Taj Mahal..one of the seven wonders of the world..was constructed in 1631 and completed in 22 years..20 ribu tenaga kerja manusia dan 1000 gajah were deployed to work on it..Taj Mahal dibangun oleh Mughal, Raja Shah Jehan untuk mangabadikan cintanya pada isteri tercinta Mumtaj Mahal.

Masjid Jama atau Jami yang tertua dan paling besar di Delhi..dibina dalam empayar Mughal..menggunakan bahan buatan yang sama seperti di Taj Mahal

Gajah Maharaja sedang menanti utk bawa papa ke Benteng Amber yang terletak di puncak amber..kat situ papa kata ada dua kota Jaigarh dan Nahagarh..benteng ni cam tembok besar cina tapi tak la panjang cam kat Beijing tu..


Istana ini terdapat di kota Amber ini..

Apr 14, 2008

Cerita Hujung Minggu

Aduih...penat melayan karenah anak2 mama yg tiga orang tu...hari sabtu mama bawak depa gi mandi kat pool pastu gi main play ground bawah rumah tu jer sekejap..nanti depa boring plak memerap dalam rumah jer kan..sebenarnya depa ajak gi jalan2 tapi mama ni mana pandai jalan sorang2..kalau papanya ada okla..mama tau jalan gi kerja balik kerja jer..hehe..tapi anak2 punya pasal..kesian la plak..sebab depa dah biasa cuti hujung minggu mesti gi mana2..so ahad tu lepas depa mandi2..mama bawak gi pasar tani..cari makan dulu..lepas dah makan..mama singgah ke GIANT..kat situ depa nak main slide tinggi tu..sejam gak la mama tunggu depa main..lepas main sampai berpeluh dah dahaga duduk minum jap..pastu makan aiskrim..layan jer la..anak2 tersayang..

balik rumah dlm kul 12.30..depa pun dah letih bangun awai pagi tadi so semua pakat duk tido..petangnya mama pasang cd..macam2 citer nak tengok..si abang nak tengok citer King Kong..kakak plak nak tengok Bee The Movie..Aisy plak nak tengok Bing & Bong..so, mama pasang la tiga2 cd tu lepas satu satu..ha..layan la korang..ok gak la sebab mama bleh buat kerja2 rumah..basuh kain..sapu sampah..gosok baju..dll..

lepas mama dah siap2 semua kerja..mama join la depa tengok tv..tiba2 nampak mata kakak bengkak berair..ah sudah..apsal mata kakak ni...dia plak dok tenyeh2 mata tu..mama naik gabra plak sebab bila belek biji mata dia macam ada selaput putih keliling mata..mama tanya kakak apa dia buat dengan mata dia..dia jwb tak buat apa2..tapi naper bengkak semacam..mama takut lebih teruk so terus ajak dia gi klinik..angkut la budak2 tiga org tu..jam dah kul 6 petang..kang lambat hari dah gelap..satu hal plak..
sampai klinik yg paling dekat dengan rumah..dua2 klinik tutup plak..aiseh..terpaksa la balik rumah balik..tapi mata kakak nampak elok skit dah sbb mama byk kali pesan jgn gosok..jgn usik..mama kasitau kakak kalau besok teruk lagi..besokla mama bawak ke klinik...tapi tadi malam tengok mata dia dah ok balik..fuh~ buat mama panik jer..agak nya mata dia kena apa ntah pastu dia gosok2 sampai bengkak mata tu..nasib elok balik..panik mama maklumla papa takder ni macam2 pikir..hehe..kalut jer..

camtu la citer mama hujung minggu tu..penuh masa dengan anak2 jer..bila papa nak balik ni...

Apr 8, 2008

Brain Stuff

Olny srmat poelpe can raed tihs.
I cdnuolt blveiee taht I cluod aulaclty uesdnatnrd waht I was rdanieg. The phaonmneal pweor of the hmuan mnid, aoccdrnig to a rscheearch at Cmabrigde Uinervtisy, it deosn't mttaer in waht oredr the ltteers in a wrod are, the olny iprmoatnt tihng is taht the frist and lsat ltteer be in the rgh it pclae. The rset can be a taotl mses and you can sitll raed it wouthit a porbelm. Tihs is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey lteter by istlef, but the wrod as a wlohe. Amzanig huh? yaeh and I awlyas tghuhot slpeling was ipmorantt!

*mama ambil forward emel dari anak buah mama, GG dari PTD Kuala Langat...interesting to share bersama....so ader saper2 yang langsung tak bleh baca..hehe..hampeh tul..

Apr 3, 2008

Majlis Perpisahan

Last week kat opis mama ada buat makan2 skit..majlis perpisahan kawan mama Sue yang bertukar ke Kem. Luar Bandar..kat sini ada gambar2 masa majlis berlangsung..biasala geng2 mama ni kalau bab bergambar...over expose..hehe
Ok kepada sue semoga sukses di tempat kerja baru..sukses..sukses..

Acara potong kek utk Sue dan meraikan birthday Yati..yg sebelah2 tu tumpang tengok jer..hehehe

yang mana satu...pilihan hati..

Aksi posing macam dulu2 pandang sisi..hehe


mama rasa mama la yang paling muda kat sini..hehe..jangan jeles..

Apr 1, 2008

Boikot Produk Belanda

JIKA ANDA SEORANG YANG BERAGAMA ISLAM...JOM KITA BOIKOT BARANGAN DARI BELANDA..
INI ADALAH SEBAGAI TANDA PROTES ATAS FILEM FITNA..
Filem Fitna itu, selama 15 minit yang disiarkan dalam sebuah laman web pada 27 Mac mengkritik Islam, yang menunjukkan surah Al-Quran dengan berlatar belakangkan imej keganasan akibat serangan pengganas.

Firstly JANGAN ISI MINYAK SHELL, tak payah minum susu DUTCH LADY, jangan pakai DOVE, gantikan FERRERO ROCHE dengan cupcakes kalau nak buat kejutan untuk org tersayang dan hentikan minum TEH LIPTON...banyak lagi jenama teh yang sedap2..

Memetik kata-kata mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad :
Beliau berkata pemulauan itu boleh menyebabkan Belanda lumpuh kerana umat Islam meliputi sebahagian besar penduduk dunia yang kaya dan juga pengimport terbesar.
Bagaimanapun, semua 1.3 bilion umat islam di dunia mestilah bersatu dan meletakkan kepentingan Islam dan umat Islam daripada keperluan individu jika mahukan pemulauan ini berkesan.

kali pertama menjejak kan kaki ke Damai Laut Lumut ni walaupun dulu belajar di Uitm Sri Manjung dan every two week tu mesti gi...